Kabinet gaat in hoger beroep tegen WOB-vonnis, tegen de zin van meerderheid Tweede Kamer

Sinds het begin van de coronacrisis bepaalt het ministerie zelf wanneer, welke documenten naar buiten komen, terwijl WOB-verzoeken eigenlijk per stuk en binnen acht weken moeten worden behandeld. Nieuwsuur spande een rechtszaak aan vanwege die werkwijze.

In die zaak besliste de rechter drie weken geleden dat het ministerie WOB-verzoeken inderdaad per stuk moet afhandelen. VWS gaat nu in hoger beroep tegen die uitspraak, ondanks dat een meerderheid van Tweede Kamer minister Hugo de Jonge opriep om naar de rechter te luisteren en niet “deelplukjes” informatie openbaar te maken.

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans:

“VWS probeert de rekening voor achterstallig onderhoud weg te leggen bij de WOB-verzoekers. Het ministerie heeft die documenten nauwelijks gearchiveerd of niet zó georganiseerd dat ze die snel ter beschikking zouden kunnen stellen als dat zou moeten.”

“Welke bibliotheek zegt tegen een bezoeker als die om een boek vraagt: ‘Onmogelijk! Weet u wel hoeveel boeken we hier hebben?’ Die volumes zelf zeggen niks en vormen geen excuus.”

Bron

Comments are closed.